Nesne Tabanlı Programlama dersi Mesleki ve Teknik Anadolu Liselerinin Bilişim Teknolojileri alanında Yazılım Geliştirme dalında 10. sınıflarında okutulan bir derstir. Müfredatı incelediğimizde Nesne Tabanlı Programlama yani NTP dersinde C# programlama dili gösterildiğini görmekteyiz. Zorunlu ders olduğu için Nesne Tabanlı Programlama (NTP) dersi sınav soruları öğrencilerin merak ettiği konuların başında gelmektedir. Öğrencilerin NTP sınavına iyi hazırlanmaları için bu hazırlık sorularını iyi çözmeleri gerekmektedir. Aslında aşağıda verilen sorular aynı zamanda C# soruları olarak da isimlendirilebilir.

NTP Soruları – C# Soruları

1. Kısım

Soru1: Button nesnesine tıklandığında TextBox nesnesinin içine yüzlük sistemde girilen bir notu beşlik sisteme çeviren programı if-else yapısı kullanarak tasarlayınız.

Soru2: Button nesnesine tıklandığında TextBox nesnesinin içine yüzlük sistemde girilen bir notu beşlik sisteme çeviren programı if yapısı ile birlikte and(&&) kullanarak tasarlayınız.

SORU3: Dışarıdan öğrenci not ortalaması girildiğinde öğrencinin alacağı belge durumunu gösteren programı kodlayınız.

SORU4: Kullanıcı adı “uslu” ve şifre “12345” olduğu taktirde sisteme giriş sağlayan programı kodlayınız.

SORU5: Trackbar nesnesinin seviyesine göre ses bilgisini ekrana yazdıran programı kodyanız. Not: Trackbar’a ait properties penceresinden 10 olan Maximum değerini 15 çıkartınız.

SORU6: Verilen comboBox’tan sınıf seviyesi seçildiğinde öğrencinin hangi kademede okuduğunu mesaj pencesi olarak ekrana yazdıran programı kodlayınız.

SORU7: Dışarıdan boy ve kilosu girilen kişiye ait vücut kütle indeksinin hesaplayacaktır. Daha sonra ekrana yazdıracaktır. Bununla birlikte aşağıdaki kriterleri göz önünde bulundurarak kişinin kilo durumunun ne ideallik ölçüsünü belirleyecektir. Bu programı if komutu ile birlikte AND(&&) operatörünü kullanarak tasarlayınız.

Not: Vücut Kütle Indeksi=kilo/boy2

İdeal Kilonun Altı < 18,49 İdeal Kilo 18,5 – 24,99 İdeal Kilonun Üzeri 25 – 29,99 İdeal Kilonun Çok Üzeri > 30

SORU8: Dışarıdan boy ve kilosu girilen kişiye ait vücut kütle indeksinin hesaplayarak ekrana yazdıracaksınız. Bununla beraber aşağıdaki kriterleri göz önünde bulundurarak kişinin kilo durumunun ne ideallik ölçüsünü belirleyen programı if-ELSE komutunu kullanarak tasarlayacaksınız.

Not: Vücut Kütle Indeksi=kilo/boy2

İdeal Kilonun Altı < 18,49 İdeal Kilo 18,5 – 24,99 İdeal Kilonun Üzeri 25 – 29,99 İdeal Kilonun Çok Üzeri > 30

SORU9: TextBox nesnelerine girilen üç sayıdan hangisinin en büyük sayı, hangisinin en küçük sayı olduğunu bulan programı kodlayınız.

2. Kısım

SORU10: Dışarıdan girilen ürün tutarı için yapılacak taksit sayısına göre ödenecek miktarı hesaplayan programı aşağıdaki gibi tasarlayarak kodlayınız.

SORU11: Dışarıdan kullanıcı adı olarak isminiz(GÜL, gül, Gül) girildiğinde mesaj kutusunda kullanıcı isminin doğru ya da yanlış girildiğini belirten programı kodlayınız.

SORU12: Listbox’tan seçilen ifadenin giriş ya da çıkış birimi olduğunu gösteren programı kodlayınız. Not: Kodları yazarken Listbox’ta kullanılan harflerin büyük/küçük olma durumunu dikkate alınız.

SORU13: Dosya uzantısı ve türü eşleştiğinde “Cevabınız Doğru”, eşleşmediğinde “Yanlış Cevap” mesajı veren programı if şart ifadesi ile birlikte ve/veya parametrelerini kullanarak tasarlayınız.

SORU 14: Yapılan seçime göre arka planı siyah ya da beyaza çeviren programı NOT(!) operatörü kullanarak tasarlayınız.

SORU15: Butona tıkladığımızda haftanın hangi günü olduğunu bulan programı switch-case yapısı ile tasarlayınız.

SORU16: Butona tıkladığımızda haftanın hangi günü olduğunu bulan programı if yapısı ile tasarlayınız.

SORU17: Bilgisayarın ayarlı olan tarih bilgisine göre o günün hafta içi mi, hafta sonu mu olduğunu olduğunu belirten programı kodlayınız.

SORU 18: Textbox’a girilen sayıyı +1 butonuna tıklandığında artıran, -1 butonuna tıklandığında azaltan programı tasarlayınız.

SORU 19: Resmi verilen atı hızlı ve yavaş şekilde ileri ve geri hareket ettiren programı tasarlayınız.

İ=i+1 i++
İ=i-1 i–

3. Kısım

SORU 20: Butona tıklandığında Listbox’a 7 kez “Bilişim Teknolojileri” yazan programı tasarlayınız. 

SORU21: Ekrana 1’den 5’e kadar olan sayıları ve 5 kez “Çankırı” ifadesini ayrı ayrı butonlar kullanarak listbox’a altalta yazıran programı for döngüsünü kullanarak tasarlayınız.

SORU22: Butonlara tıklandığında for döngüsü kullanarak listboxlara sayıları, yazıları, sayı ve yazıları, tek sayıları, çift sayıları ve 3’ün katlarını yazan programı tasarlayınız.

SORU 23: Butona tıklandığında comboBox’a 5’dan 25’e kadar olan rakamları ekleyen programı for döngüsü kullanarak tasarlayınız.

SORU 24: Butona tıklandığında ListBox’a 110’dan 10’a kadar olan sayıları 10’ar 10’ar azalan şeklinde yazdıran programı tasarlayınız.

SORU25: TextBox’a girilen ismi, başka bir textBox’ta belirtilen sayı kadar listBox’a yazdıran programı tasarlayınız.

SORU26: Button nesnesine tıklandığında TextBox nesneleri içine girilen başlangıç ve bitiş değerleri arasındaki sayıları toplayarak sonucu mesaj veren programı tasarlayınız.

İ=3 toplam=0+3=3 i=6 toplam=12+6=18
İ=4 toplam=3+4=7 i=7 toplam=18+7=25
İ=5 toplam=7+5=12 i=8 8<=7 (yanlış)

SORU 27: Butona tıklandığında 10 sayısının 0’dan 4’e kadar olan kuvvetlerini ListBox nesnesi içine ekleyen programı resimde görüldüğü gibi tasarlayınız.

SORU28: Taban ve üs sınır değerleri dışarıdan girilen sayıların kuvvetlerini ListBox nesnesi içine ekleyen programı resimde görüldüğü gibi tasarlayınız.

SORU29: ListBox1 içinde verilen elemanları butona tıklandığında ilgili listelere aktaran programı kodlayınız.

NOT: listBox1.Items.Count kodu listBox nesnesinin içindeki item sayısını verir.

4. Kısım

SORU30: Rastgele 20 adet sayıyı listBox1 nesnesi içine ekleyiniz. Butona tıkladığınızda listBox1 nesnesindeki tek sayıları listBox2 nesnesine, çift sayıları ise listBox3 nesnesine aktaran programı kodlayınız.

SORU31: ListBox nesnesi içine 1’den 10’a kadar olan sayıları ekleyen programı while ve for döngüsü ile yazınız.

SORU 32: Text kutusuna girilen iki sayı arasındaki sayıları liste kutusuna artan sırada yazdıran uygulamayı while ve for döngüsünü kullanarak tasarlayınız.

SORU34: ListBox nesnesi içine 5 tane farklı sayı ekleyiniz. Button nesnesine tıklandığında ListBox nesnesindeki ilk sayıdan başlayarak sayıları toplayan programı while döngüsü kullanarak yazınız.

SORU35: Butona tıklandığında ListBox nesnesin içine 1’den 10’a kadar olan sayıları ekleyen programı for, while, do-while döngü komutları ile tasarlayınız.

SORU36: Button nesnesine tıklandığında 0’dan 30’a kadar olan sayıları yan yana RichTextBox nesnesine aktaran programı do-while döngüsü kullanarak tasarlayınız.

SORU37: Dışarıdan isim ve adet bilgileri girilecektir. Girilen adete ulaşana kadar artan şekilde sayı ve isimleri aşadaki resimde gösterildiği yazdıran programı while döngüsünü kullanarak tasarlayınız.

SORU38: Dışarıdan isim ve adet bilgileri girilecektir. Girilen adete ulaşana kadar artan şekilde sayı ve isimleri aşadaki resimde gösterildiği yazdıran programı do-while döngüsünü kullanarak tasarlayınız.

SORU39: Dışarıdan isim ve adet bilgileri girilecektir. Girilen adete ulaşana kadar artan şekilde sayı ve isimleri aşadaki resimde gösterildiği yazdıran programı for döngüsünü kullanarak tasarlayınız.

ÇÖZÜMLERİNE ULAŞMAK İÇİN TIKLAYINIZ

https://www.2zsyazilim.com/wp-content/uploads/2021/12/BOLUM2_NESNE-TABANLI-PROGRAMLAMA-SINAV-HAZIRLIK.pdf

Leave A Comment

All fields marked with an asterisk (*) are required